ABRP (A Better Routeplanner) voor elektrische auto's

Door Kaj Albers - 28 jan. 2023
ABRP voor Elektrische auto's


De routeplanner ABRP (A Better Routeplanner) is een app die speciaal is ontworpen voor elektrische auto's. De app maakt gebruik van real-time informatie over laadstations en batterijstatus van de auto om de meest efficiënte route te berekenen. Hierdoor kan de gebruiker zijn rit plannen zonder zorgen te maken over het bereiken van een laadpunt. De app is voor zowel Android als iOS beschikbaar.

Wat is het grootste voordeel van het gebruik van ABRP?

Een van de grootste voordelen van de ABRP-app is de tijdsbesparing die geboden wordt. Door de efficiënte routeplanning kan de gebruiker zijn bestemming bereiken zonder tijd te verliezen door het zoeken naar een laadpunt of het wachten op het opladen van de auto. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die vaak op pad zijn voor zakelijke afspraken of op vakantie gaan. Laadtijden en kosten zijn met de app inzichtelijk.

Daarnaast biedt de ABRP-app ook de mogelijkheid om de batterijstatus van de auto in real-time te volgen. Hierdoor kan de gebruiker zien hoeveel energie er nog over is en hoe snel deze afneemt tijdens de rit. Dit geeft de gebruiker meer controle over de rit en helpt hem om eventuele problemen te voorkomen.

Hoe werkt ABRP?

ABRP is eenvoudig te gebruiken. Je geeft gewoon jouw start- en eindbestemming op en de app berekent de snelste of meest efficiënte route voor je. Je kunt ook extra waypoints instellen waar je wilt stoppen, zoals bij een benzinestation of restaurant. De app gebruikt real-time verkeersgegevens en verwerkt deze in de berekeningen, zodat je op de hoogte bent van eventuele vertragingen en jouw route kunt aanpassen.

Bovendien kan je instellen hoeveel energie je wilt besparen of hoe duurzaam je wilt rijden. De app berekent dan de meest efficiënte route, rekening houdend met deze factoren, zodat je zoveel mogelijk energie kunt besparen en de CO2-uitstoot kunt verminderen.

Je kunt ook real-time verkeersmeldingen ontvangen, waardoor je op de hoogte word gehouden van verkeerssituaties en je route kunt aanpassen als dat nodig is.

A Better Routplanner app
A Better Routplanner app

Wat heb je nog om de ABRP app te kunnen gebruiken?

Om de ABRP-app te kunnen gebruiken, is een OBD (On-Board Diagnostics) dongle vereist. Deze dongle wordt aangesloten op de OBD-poort van de auto en stuurt real-time informatie over de auto naar de app. Er zijn verschillende OBD dongles op de markt beschikbaar, maar volgens experts is de OBDLink CX een goede keuze vanwege zijn betrouwbaarheid en snelle prestaties.

Waarom de ABRP met de OBDLink CX gebruiken?

De A Better Routeplanner app is een handige tool voor automobilisten die op zoek zijn naar de meest efficiënte route voor hun specifieke voertuig. Het gebruikt real-time data van de OBDLink CX, een apparaat dat is aangesloten op de OBD-poort van een voertuig, om informatie te verzamelen over de prestaties van het voertuig en de huidige verkeerssituatie. Op basis hiervan kan de app de beste route suggereren die rekening houdt met de specifieke eigenschappen van het voertuig, zoals de huidige actieradius van de accu.

De OBDLink CX is een BLE dongle dat een breed scala aan voertuiggegevens kan verzamelen en doorgeven aan de A Better Routeplanner app. Het maakt gebruik van de OBD-poort van jouw EV auto om informatie te verzamelen over de prestaties, zoals de snelheid, het brandstofverbruik en de uitstoot. Dit maakt het mogelijk om de prestaties van jouw auto in real-time te volgen en te analyseren, wat kan helpen bij het zo efficiënt mogelijk plannen van jouw route.

De A Better Routeplanner app en de OBDLink CX zijn een geweldige combinatie voor automobilisten die op zoek zijn naar een efficiëntere en milieuvriendelijkere manier om te rijden. Door gebruik te maken van real-time data van een voertuig, kunnen deze hulpmiddelen de beste route suggereren en bijdragen aan het verminderen van accu verbruik en het zo min mogelijk tijd verliezen bij het laden.

Wat kost ABRP?

De ABRP app is gratis te downloaden van de App Store of Google Play Store, maar er kunnen in-app aankopen en abonnementen beschikbaar zijn voor extra functies en services. Het precieze bedrag hiervan is afhankelijk van de aangeboden opties en de regio waarin je je bevindt. Er zijn diverse abonnementsopties beschikbaar, waaronder een maandelijks of jaarlijks abonnement, en elk abonnement biedt verschillende functies en services. Sommige van deze functies omvatten real-time updates over de energieprijzen langs de route, de mogelijkheid om gegevens en rapporten te exporteren, en toegang tot extra informatie over de wegvoorwaarden en verkeersomstandigheden.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat hoewel de basisapp gratis is, de in-app aankopen en abonnementsopties een extra kostenpost kunnen zijn. Het is daarom aan te raden om je specifieke behoeften en budget te bekijken voordat je besluit om extra functies en services aan te schaffen. Op deze manier kun je de meest geschikte optie vinden die bij je past en kun je de meeste waar voor je geld krijgen.

Conclusie

Kortom, de ABRP-routeplanner biedt gebruikers van elektrische auto's een efficiënte en tijdbesparende manier om hun rit te plannen. Door gebruik te maken van real-time informatie over laadstations en batterijstatus, kan de gebruiker zijn rit plannen zonder zorgen te maken over het bereiken van een laadpunt. Daarbij is de app makkelijk te installeren en in gebruik. Een OBD dongle, zoals de OBDLink CX is vereist voor gebruik van de ABRP-app.

De ABRP app en de OBDLink CX zijn twee hulpmiddelen die samenwerken om een efficiëntere en milieuvriendelijkere routeplanning te bieden.

Hoe plan je een route met ABRP in beeld