APK 2
Sinds 1 april 2012 is het verplicht om een uitleesapparaat te gebruiken bij een APK bij voertuigen met een eerste toelating vanaf 31-12-2005. Bij voertuigen ouder dan deze datum blijft de gebruikelijk uitlaatgasmeting van toepassing. Het doel van het gebruik van een APK diagnoseapparaat is het doen van een emissietest. Bij de test wordt het emissiesysteem getest. De emissiegegevens worden weergegeven aan de hand gegevens uit de emissiecomponenten. Er zijn diverse apparaten op de markt die voldoen aan de APK 2.0 richtlijnen van de RDW.
Aan welke richtlijnen moet een APK 2.0 EOBD tester voldoen?
De RDW stelt een aantal eisen aan het apparaat, welke hieronder opgenoemd worden:
- Het apparaat moet voorzien zijn van een standaard 16 polige EOBD/OBD2 stekker
- Het apparaat dient te kunnen communiceren met de aanwezige OBD in het voertuig
- Modus 1 t/m 3 (live data, freeze frame data en foutcodes) moet minimaal weergegeven kunnen worden, plus daarbij moet er een readiness-test gedaan kunnen worden.
- Weergeven van de status van het waarschuwingslampje (MIL)
- CE-markering moet aanwezig zijn
- Er moet een Nederlandstalige handleiding bij het apparaat aanwezig zijn waarin de ondersteunde communicatieprotocollen in worden beschreven.
Het apparaat moet minimaal de volgende communicatieprotocollen ondersteunen:
- ISO 9141-2
- SAE J1850 PWM
- SAE J1850 VPW
- KWP2000
- CAN
De EOBD standaard en Readiness-test
De EOBD standaard geldt voor in Europa verkochte auto’s. Deze standaard is door verschillende partijen ontwikkeld. De normen die in de EOBD standaard omschreven worden, omschrijven wat er gecontroleerd moet worden en hoe dat gedaan moet worden. Tevens is er vastgelegd wat de toegestane afwijkingen mogen zijn voordat er een foutcode gegenereerd wordt.
- Voor de APK wordt het EOBD apparaat aangesloten op de auto om een readiness-test uit te voeren. Een readiness-test is niets anders dan een zelfcontrole van het EOBD systeem.
- Het EOBD systeem voert controles uit op gebied van milieu gerelateerde onderdelen tijdens een vastgestelde rijcyclus.
- De readiness-test is afgerond als alle gerelateerde onderdelen gevonden en getest zijn. Aan elk onderdeel wordt een status gegeven (Oke, incompleet of niet aanwezig).
Bij de test mogen geen actuele emissie gerelateerde foutcodes (P powertrain) naar voren komen. Mocht dit wel het geval zijn, dan betekent dit APK afkeur.
Welke voordelen biedt het gebruik van een APK scantool?
Veel autobedrijven zijn sceptisch geweest toen de nieuwe APK2 regels bekend werden gemaakt. Men moest op zoek naar apparatuur dat aan de richtlijnen van de RDW voldeed. Achteraf gezien zijn bijna alle garages zeer blij met de nieuwe regelgeving. De APK scantool zorgt voor een veel snellere emissietest bij de voertuigen. De voertuigen hoeven eerst niet meer warm gedraaid te worden. Tevens zorgt het gebruik van een APK scantool voor veel minder overlast in de werkplaats. Er is namelijk geen lawaaioverlast van draaiende motoren en er worden veel minder uitlaatgassen uitgestoten in de werkplaats.