Originele ELM327 OBD2 interfaces

Door Roel Klein - 01 mei 2021


In het verleden was OBD Warenhuis de enige leverancier in Nederland welke originele ELM327 interfaces kon leveren. Dit waren de versies met originele ELM327 2.2 chip van ELM Electronics in 3 verschillende productenvarianten, namelijk een Bluetooth, een WiFi en een USB variant.

Wat is er gebeurt met de originele ELM327 interfaces?

Sinds enige tijd zijn deze ELM327 interfaces niet meer leverbaar, betrouwbare producenten zijn opgehouden deze te produceren. Dit komt grotendeels door de enorm toegenomen concurrentie door Chinese handelaren welke de markt hebben overspoeld met lage kwaliteit namaak ELM327 chips. Tevens is inmiddels de techniek ver gekomen en zijn er veel betere alternatieven voor de ELM327 interfaces. Zoals OBDLink interfaces, deze hebben een veel snellere STN110 chip aan boord en hebben een veiligere verbinding.

Alternatieven

De ELM327 OBD2 interfaces, waren van een originele ELM327 chipset, en waren uitermate geschikt voor het gebruik met de softwareprogramma’s FORScan, MultiECUscan, ScanMaster, Racechrono, Torque Pro, Carly of DashCommand. Deze programma’s werden overigens niet meegeleverd en dienden apart aangeschaft te worden.

Echter zijn deze interfaces veelvuldig ingehaald door specifieke interfaces voor specifieke apps, zoals:

  • Forscan: hiervoor is speciaal met het FORscan team de OBDLink EX ontwikkeld
  • Carly: maakt inmiddels gebruik van een eigen interface, dus andere interfaces werken niet meer met de app
  • MultiECUscan: maakt inmiddels hun eigen Multiecuscan interfaces met multiplexer waardoor er geen verloopkabels nodig zijn
  • Torque Pro: haalt het beste uit de OBDLink MX+ interfaces door de snelheid en kan meer datapunten tegelijk verzamelen

De ELM327 interface was in staat het motormanagement (OBD2) van jouw auto uit te lezen en gevonden foutcodes te wissen en je kon live sensor data te bekijken, zoals vloeistoftemperaturen, toerental, motorbelasting, MAF air sensor, O2 sensoren etc. Echter waren er buiten het motormanagement weinig dingen leesbaar. Inmiddels is de markt een stuk verder met de nieuwere interfaces door bijvoorbeeld coderingsondersteuning aan te bieden voor BMW met Bimmercode, of motorfietsondersteuning met Motoscan.

Software/apps

Zoals gezegd wat MultiECUscan is een veel gebruikt softwareprogramma voor het gebruik op Alfa Romeo, Fiat en Lancia voor het uitlezen en wissen van foutcodes, maar ook voor het inleren en het doen van onderhoud resets. Dit kon gedaan worden met behulp van verleng- en verloopskabels, in combinatie met de ELM327 USB. Echter is hiervoor de Multiplexed interface van MultiECUscan hiervoor in de plaats gekomen, ELM327 interfaces zijn hierin niet meegegaan in de tijd, helaas.

Android en iOS

Ook was het eerder vereist dat er voor Android en iOS een andere interface gebruikt werd. Je kon gebruik maken van de ELM327 Bluetooth op Android bijvoorbeeld in combinatie van de Torque Pro app om auto’s met OBD2 uit te lezen en real time data weer te geven.

Daarbij voor het gebruik op iOS/Apple apparaten werkte enkel de ELM327 WiFi. Hierbij was een populaire app DashCommand. Hiermee is de motor uit te lezen van auto’s voorzien van OBD2.

Inmiddels is het niet meer nodig om voor verschillende besturingssystemen en telefoons/tablets een andere interface te nemen, veel nieuwe interfaces hebben een modernere bluetooth versie aan boord welke met alle besturingssystemen werk, zoals de nieuwe OBDLink MX+.

Merkgebonden apps

Een eerder argument was dat er merkgebonden apps waren voor ELM327 interfaces. Inmiddels zijn grotendeels alle app ontwikkelaars afgestapt van ELM327. Dit ging om merk gerelateerde apps op de markt verkrijgbaarzijn, zoals eerdergenomende FORScan voor Ford, Bimmercode voor BMW, etc. Met deze apps kunnen meer handelingen uitgevoerd worden dan alleen het uitlezen en wissen van foutcodes. Afhankelijk van de app en auto zijn er servicefuncties beschikbaar, of kunnen er functies vrij geschakeld worden.

Overzicht van producten

  • Originele ELM327 Bluetooth interface – Geschikt voor Android producten en laptop - inmiddels vervangen door OBDLink LX en OBDLink MX+
  • Originele ELM327 WiFi interface– Geschikt voor Apple en Android producten en laptop - Inmiddels vervangen door OBDLink MX+ welke ook op Android werkt en bluetooth heeft
  • Originele ELM327 USB interface – Geschikt voor laptop - Inmiddels vervangen door OBDLink SX

Clones, ofwel namaakproducten

Nagenoeg alle ELM327 interfaces die momenteel op internet worden aangeboden zijn zogenaamde clones/namaak varianten van de originele ELM327 chip. Deze clones zijn vaak slecht geproduceerd met een lage kwaliteit chip, van een onbekend merk. Dit heeft als resultaat dat veel van deze apparaatjes op bepaalde auto’s beperkt of helemaal niet functioneren. De neppe ELM327 producten worden verkocht als V1.5 of V2.1. Deze versies zijn nooit door ELM Electronics, de fabrikant van ELM327 chip, ontwikkeld. De prijzen van namaakproducten zijn dan ook erg laag. Houd hiermee rekening bij de aanschaf van een dergelijk product.