Wat is EOBD

EOBD staat voor European On-Board Diagnostic en is gelijkwaardig aan OBD2. EOBD is van toepassing op alle personenauto’s die in de M1 categorie vallen en geproduceerd zijn na 1 januari 2001 als het een benzinemotor betreft, of na 1 januari 2004 als het een dieselmotor betreft.

Ook voor bedrijfswagen is het verplicht om aan de EOBD richtlijnen te voldoen. Voor bedrijfswagens geldt dat ze aan de EODB richtlijnen te voldoen als ze na 1 januari 2007 geproduceerd zijn.

EOBD foutcodes


Elke EOBD foutcodes bestaat uit 5 tekens. Het eerste teken is een letter, gevolgd door 4 cijfers. De letter verwijst naar het systeem waar de foutcodes zich in bevindt. Het tweede teken is een 0, als het voldoet aan het EOBD standaard.

Het heeft ook de mogelijkheid om foutcodes en 'Freeze Frame'-gegevens * op te slaan met betrekking tot een emissie gerelateerd incident. Zo kan worden teruggekeken onder welke omstandigheden de foutcode ontstaan is.

EOBD aansluiting

De EOBD aansluiting is hetzelfde als een OBD2 aansluiting. De aansluiting bestaat uit een gestandaardiseerde 16 pins stekker.