Roetfilter regenereren: Alles wat je moet weten

Door Roel Klein - 13 feb. 2023

Als eigenaar van een moderne dieselauto, is het belangrijk om te weten hoe je jouw roetfilter kunt regenereren. Het roetfilter is een belangrijk onderdeel van het uitlaatsysteem en is ontworpen om de schadelijke deeltjes in de uitlaatgassen te verwijderen, met als doel de luchtkwaliteit te verbeteren. Helaas kunnen deze filters verstopt raken door roet en andere verontreinigingen, wat leidt tot prestatieverlies en een waarschuwingslampje op het dashboard. Gelukkig is het regenereren van het roetfilter vaak zelf uit te uitvoeren of je kan dit door een professional laten doen. Let wel op, de procedure is per merk en model zeer verschillend, het is vaak wel van belang dat je gedegen basiskennis hebt hoe een auto en het uitlaatgassysteem werkt.

DPF regenereren

Een roetfilter wordt ook wel een DPF (Diesel Particulate Filter) genoemd. Het DPF regenereren is noodzakelijk om te voorkomen dat het filter verstopt raakt en het voertuig niet goed meer presteert. Zodra het waarschuwingslampje van het roetfilter brandt, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Dit kan zijn dat je het roetfilter zelf regenereert, dit laat doen, of zelfs het hele roetfilter vervangt. Dit is afhankelijk van de problematiek, een goede diagnose stellen van het roetfiltersysteem is daarom belangrijk voordat je de regeneratie procedure start.

Roetfilter lampje brand

Als het waarschuwingslampje van het roetfilter brandt, betekent dit vaak dat er een verstopping in het roetfilter is ontstaan en dat het tijd is om te regenereren. Nadat je zelf hebt gecontroleerd of dit daadwerkelijk zo is, kan je er eventueel zelf mee aan de slag gaan. Het is belangrijk om te weten dat wanneer je het waarschuwingslampje negeert, dit kan leiden tot ernstige problemen met je uitlaatsysteem en het voertuig in het algemeen, met name de motor. Daarom is het belangrijk om snel actie te ondernemen als je het lampje ziet branden.

Roetfilter regeneratie starten

Er zijn verschillende manieren om de regeneratie van het roetfilter te starten, afhankelijk van het type voertuig en het type roetfilter. Veel moderne voertuigen regenereren automatisch wanneer het voertuig op hoge snelheid rijdt, maar sommige voertuigen kunnen de regeneratie handmatig starten met behulp van de knoppen op het dashboard of met behulp van een speciaal softwareprogramma of OBD2 apparaat. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen:

  • Rijdt de auto warmt: Roetfilters moeten warm worden om effectief te kunnen regenereren, dus het is belangrijk om het voertuig warm is voordat je begint met de regenerering.
  • Activeer de regenerering: De regenerering van het roetfilter wordt vaak geactiveerd door het voertuig, maar zoals aangegeven kan je dit soms ook doen met een knop of menuoptie in het voertuig. Wanneer dit niet het geval is, kan je een OBD2 apparaat gebruiken of speciale software.
  • Rijd op hoge snelheid: Tijdens de regenerering moet je vaak het voertuig op een hogere snelheid laten rijden, zodat de verbrandingsprocessen in de uitlaat verder verhitten en de roet verbranden.
  • Controleer de status: Houd de status van het roetfilter in de gaten tijdens de regenerering. Sommige voertuigen hebben sensoren die de status weergeven en waarschuwen wanneer de regenerering voltooid is.

Roetfilter regenereren met OBD2

Zoals aangegeven is het ook mogelijk om een roetfilter te regenereren met een OBD2-apparaat. OBD2-apparaten zijn specifieke scantools die speciaal zijn ontworpen om te communiceren met het onboard diagnostics-systeem van jouw voertuig. Dit betekent dat je jouw roetfilter kunt regenereren door gebruik te maken van de software op het OBD2-apparaat. Bovendien kunt u met het OBD2-apparaat ook andere foutcodes in uw voertuig diagnosticeren en oplossen, wat uw voertuig in topconditie houdt. Let hierbij wel op dat niet alle OBD2 apparaten het roetfilter kunnen regenereren. Wil je weten met welke apparaten je roetfilter kan regenereren? Kijk dan op onze pagina "roetfilter regenereren".

Hoe lang duurt het regenereren van het roetfilter?

Het regenereren van het roetfilter duurt meestal tussen 30 en 60 minuten. Houd er rekening mee dat de tijd die het kost om het roetfilter te regenereren, afhankelijk is van het type voertuig en de mate van verstopping. Sommige voertuigen kunnen in slechts enkele minuten worden geregenereerd, terwijl andere voertuigen meer tijd nodig hebben. Het is ook belangrijk om te weten dat wanneer je het roetfilter regenereert, vaak je voertuig op hoge snelheid moet rijden om de regeneratie te voltooien.

Regeneratie roetfilter BMW

Specifiek over regeneratie van BMW krijgen wij veel vragen. BMW voertuigen zijn uitgerust met moderne roetfilters die automatisch regenereren wanneer het voertuig op hoge snelheid rijdt. Als je echter problemen ondervindt met het regenereren van het roetfilter, je ervoor kiezen om een van onze apparaten te gebruiken of contact opnemen met de BMW-dealer voor hulp. Zij kunnen je helpen om het roetfilter op de juiste manier te regenereren en eventuele foutcodes op te lossen die het regenereren kunnen belemmeren. Wil je graag een apparaat van ons gebruiken? Kan je bij onze BMW diagnoseapparatuur apparaten kijken.

Conclusie

In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je jouw roetfilter kunt regenereren. Of je nu gebruik maakt van een OBD2-apparaat of het roetfilter handmatig regenereert, het is belangrijk om te weten hoe je jouw roetfilter in goede staat kunt houden. Als je vragen hebt over het regenereren van jouw roetfilter, neem dan contact op met je dealer of reparateur voor meer informatie. Uiteraard kan je ook altijd contact met ons opnemen voor advies op gebied van apparatuur. Op deze manier kun je jouw auto in topconditie houden en de luchtkwaliteit verbeteren voor het milieu, zodat je zorgeloos kunt blijven rijden.